Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert.

Knedle su prava asocijacija na bakinu kuhinju te svakom ko ih jede vraćaju poznate mirise i okuse djetinjstva. Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Knedla je jelo s pričom i zanimljivom tradicijom. U ovom ili onom obliku poslužuju se već veoma dugo na stolovima širom svijeta. U Mađarskoj se zovu galuska ili nokedli, u Njemačkoj Spätzle, Knöpfle ili Knödel, slovački specijalitet zove se knedliček, u engleskoj verziji ove okruglice su dumplings, a imamo i poznate češke buhtlice.

Osim klasičnih knedli od krompirovog tijesta, postoje i razne varijacije na temu: knedle od sira ili knedle od jabuka. Mogućnosti su zaista brojne, samo treba da pustite mašti na volju.

Odakle je knedla?

Moćna Austrougarska monarhija bila je i moćna kulinarska meka koja je na svom carskom stolu često servirala delikatesne sastojke različitih kultura. Brojni došljaci iz tadašnjih pokrajina monarhije (Mađarske, Češke, Bukovine, Karpatske Rusije, Trsta, Hrvatske, Mađarske, Kranja…) dolaskom u Beč donijeli su zanimljive recepte koji su s vremenom postali dio austrijske gastroostavštine.

Slatka i sočna knedla sa šljivama jedno je od tih jela koje se može jesti kao glavno jelo ili desert.

Knedle sa svježim sirom, Topfengolatsch (češki kolač od svježeg sira), Powidltascherln (slatko tijesto od krumpira punjeno pekmezom od šljiva), poznate češke buhtlice… samo su dio prebogate gastroponude Austrije.

Knedle sa šljivama su stoga jelo s pričom i zanimljivom tradicijom, a udomaćile su se i kod nas. Osim knedli sa šljivama, mogu se posluživati i knedle s breskvama, a u nedostatku šljiva ili pekmeza od šljiva, poslužiće i neki drugi kvalitetni domaći pekmez.

Knedle sa šljivama su slatko i dopadljivo jelo koje možete pripremiti ili kupiti gotovo, a čija aroma u svakom slučaju ostavlja neodoljivu uspomenu na nepcu  čak i ako niste ljubitelj šljiva.

Najbolja stvar kod knedli sa šljivama jeste to da ih sada napravite, uživate u njima, no isto tako možete dio zamrznuti i skuvati kad god vam se prohtije.

Knedle su jedan od najklasičnijih recepata s ovih prostora, jedan od najboljih deserta u svako doba godine, a posebno u jesen i zimu kad se temperature spuste i s guštom zagrizemo toplo tijesto.

One moraju biti i fine i mekane, a ne samo izgledati kao knedle i to je najbitnije.

Recept za knedle sa šljivama

Sastojci:

  • 1,2 kilograma krompira
  • dvije kašike ulja
  • jedna kašika soli
  • 2 jajeta
  • 300 grama glatkog brašna
  • šećer
  • prezla
  • šljive bez košpica

Osim toga, potreban je veliki lonac vode zasoljen jednom malom kašikom soli.

Priprema:

Krompir skuvati i ispasirati te ostaviti da se ohladi 20 minuta. Dodati ulje, so, jaja i dobro promiješati, a potom dodati glatko brašno i umijesiti. Tijesto će biti ljepljivo, ali to je sasvim u redu, jer će knedle ispasti još bolje.

Šljivama odstraniti košpicu. Oblikovati knedle i u njih staviti po jednu ili pola šljive te šećer. Kendle stavljati u lonac kipuće vode koja je posoljena. Čim isplivaju, izvadite ih vani. Na ulju ispržiti kratko prezlu, pa dodati knedle i promiješati. Po želji posipati šećerom i poslužiti.

Osiječke knedle

Knedle sa šljivama zajedno sa granadir maršem (receptom starim 300 godina kojim su se prehranjivali austrougarski vojnici) danas se poslužuju kao dio turističke ponude Osijeka nakon obilaska grada. Slatke okruglice utkane su u istoriju Osijeka kao omiljen bezmesni obrok petkom. Nekad su ih osiječke domaćice pripremale petkom, koristeći zvuk crkvenih zvona u 11.00 časova, kao podsjetnik da ubace knedle u kipuću vodu i da ručak bude poslužen u podne, pa je taj sat nazvan knedl sat.

ZANIMLJIVOST

Na centralnom trgu kanadskog grada Glendon stoji njegov simbol  knedla visoka devet metara i teška 2.700 kilograma.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila