Lightning Ridge je poznato rudarsko mesto u Novom Južnom Velsu. Tamo kompanije ali i mnogi entuzijasti tragaju za raznim vrstama dragulja i dijamanata, među njima i za čuvenim crnim australijskim opalom. Tu i tamo, nekome se i posreći. Među njima je i značajna kolonija Srba koji tamo i žive. Samo mesto ima oko dve hiljade stanovnika i udaljeno je od glavnog grada Sidneja, 720 kilometara. Tačnije blizu je granici ove austtralijske države sa Kvinslandom.

Ta mala kolonija Srba ima i svoju slavu zaštitnicu – Svetog Đorđa (Georgija) ili u narodu poznatu kao Đurđevdan! Slave je svake godina na skroman ali svečan način uz muziku. Ovoga puta, u nedelju, 4. maja, službu im je održao sveštenik, protojerej-stavrofor Velibor Bojičić sa kojim je doputovala i popadija Spomenka.

Vredne domaćice su pripremile ukusna slavska jela – pogača, sarma, salate, kolači, pečenje. Domaćin slave bio je Miša Backović.

Za muzičko raspoloženje pobrinuli su se umetnici iz Sidneja, pevači Dule Milivojević i Sonja Dinamit koje je pratio prof. Mirko Golub. Oni su takoreći ispoštovali svakog gosta na slavi sa kojima su ostali do kasnih večernjih sati.

Sve u svemu bilo je ovo lepo  nedeljno druženje i slava Srba u Lightning Ridge-u koju im od srca čestitamo.

Ostale slike možete videti na Facebook stranici Duleta Milivojevića.

D.M.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila