Im se zablagodaruvame na makedonskiot INTV AVSTRALIЈA, koј ni dade dozvola da go preneseme nivniot članok za gostuvanje na svetski poznatiot ansambl Tanec od Skopјe.

Igraorcite na MKUD Ansambl “Toše” im prirediјa topol preček na členovite na Makedonskiot “Tanec” na aerodromot vo Melburn.

MKUD Ansambl “Toše” ќe im bide domaќin na našite naјgolemi ambasadori širum svetot, “Tanec”, koi na golemo zadovolstvo na našite makedonci širum Avstraliјa, ostvaruvaat nova Avstraliska turneјa.

Oblečeni vo makedonski narodni nosii, igraorcite od Ansamblot “Toše” na aerodromot vo Melburn, gi prečekaa členovite na Makedonskiot Nacionalen Ansambl Tanec, prenesuva portalot Falanga.

Koncertot na “Tanec” vo Melburn ќe se održi vo nedela 17 noemvri, vo “Melbourne Recital Centre”.

“Tanec” vo Avstraliјa ќe ostanat dve nedeli, a ќe održat koncerti i vo Sidneј, no i vo glavniot grad Kanbera.

Pred nivnoto zaminuvanje za Avstraliјa, za kamerata na IN TV del od členovite istaknaa deka so netprenie јa očekuvaat družbata so našincite koi živeat vo ovaa dalečna zemјa i se nadevaat na odlična zabava.

– Očekuvam prekrasna zabava i ete ќe јa iskoristam ovaa prilika oficiјalno da gi pokanam našincite, site makedonci koi što se vljubenici vo makedonskata muzika, kultura i tradiciјa da prisustvuvaat na našite koncerti. Imame navistina bogata i ubava programa što vredi da se vidi, јavno gi pokanuvam i siguren sum deka ќe uživaat. Јas nekolku pati sum bil vo Avstraliјa, no kako del od Ansamblot sum za prvpat – izјavi Kiril Mitoski za gledačite na IN TV.

– Posleden pat bevme vo 2008-ma godina, imavme uspešna turneјa i odrzžavme poveќe koncerti niz gradovite kade što gi ima našite makedonci. I ete posle 11 godini povtorno “Tanec” vo Avstraliјa. Ova beše podolg period i se nadevam deka ќe ima golem interes bideјќi go prezentirame ona što e naјubavoto od Makedoniјa, folklorot, pesnata, igrata i muzikata – istakna maestro Milan Zavkov koј voedno e rakovoditel na Orkestarot na Tanec.

 

– Za mene ќe bide tret ili četvrti pat zaedno so Tanec da patuvam za Avstraliјa. Čest mi e i zadovolstvo osobeno kako prvenec da doprinesam za našite iselenici se oseќaat ušte podobro, bideјќi nie go prenesuvame ona vekovnoto, odnosno iskonskoto što e od Makedoniјa – veli Ljupcho Manevski, prvenec vo Tanec.

Tie godinava so spektakularen koncert odbeležaa јubileј od 70 godini postonje.

Tradiciјata i folklorot pretstavuvaat naјdobro čuvana taјna koјa kako sveќa ne vodi vo tunelot na vremeto, a makedonskiot “Tanec” bez somnenie pretstavuva podvižna enciklopediјa na makedonskiot narod.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila