Letniot ambient koj seušte e prisuten vo Makedonija uspeva da deluva  pozitivno i inspirativno kaj lugjeto i pokraj zdravstevnata kriza koja traee i koja go iskomplicira održuvanjeto na javni, kulturni i sportski nastani. Sepak so nastapot na esenta nastapuvaat i novite pravila, odnosno noviot protokol koj Vladata pred dva dena go usvoi, pa taka spored odlukata koja ja donese vrz osnova na opštite preporaki od Komisijata za zarazni bolesti taa gi soopšti i opštite preporaki za organizatorite na nastani:
-Zadolžitelno e nosenje na lična zaštitna oprema na site posetiteli i site členovi na timovite zadolženi za organizacija, održuvanje na fizička distanca na publikata na nastanot so obeležani mesta za sedenje koi ќe bidat postaveni na distanca od 1,5-2 metri i ne e dozvoleno stoenje i grupiranje na posetitelite od publikata. Zadolžitelno e i održuvanje na fizička distanca od dva metri, toa se odnesuva i na site členovi na timovite zadolženi za organizacija. Spored preporakite, ograničen e kapacitetot na posetiteli pa taka nastanite na otvoreno ќe se organiziraat so 50 procenti od kapacitetot na prostorot kade što ḱe se održuvaat, a ograničen e i broj na posetiteli do1.000 lugje. Nastanite na zatvoreno ќe se organiziraat so 30 procenti od kapacitetot na mestoto kade što ќe se održuvaat i so isto ograničen broj do maksimum 1.000 posetiteli.

Zadolžitelna dezinfekcija na race na vlez na site posetiteli i site členovi na timovite zadolženi za organizacija za celoto vremetraenje na nastanot, kako i zasileni sanitarno-higienski merki, redovno i začesteno održuvanje na higienata na toaletite so zadolžitelno vodenje na evidencija za sprovedenoto čistenje so upotreba na sredstvo za dezinfekcija koe deluva na virusi spored upatstvo od proizvoditelot.

Pri organiziranjeto na nastanite potrebno e postavuvanje na jasno vidlivi mesta na edukativno-informativen materijal za počituvanje na opštite preventivni merki, nosenje zaštitni maski, održuvanje na fizička distanca, redovno/često dezinficiranje na racete i pravilna respiratorna higiena. Zadolžitelno prisustvo na redarska služba koja ḱe go kontrolira sproveduvanjeto na gore navedenite merki na vlezot i vo prostorot kade se održuva nastanot.


Se preporačuva elektronska prodažba na bileti, no dokolku e potrebno da ima biletarnica potrebno e obeležuvanje na rastojanie odnosno mesto za čekanje od 1,5 do 2 metri i isto rastojanie meǵju vraboteniot i posetitelot ili zaštitna bariera.

Vrz osnova na gorenavedenite opšti preporaki sekoj organizator na nastan potrebno e da izgotvi protokol za realizacija na planiraniot nastan koj ḱe go objavi javno so cel navremeno informiranje na posetitelite i učesnicite i nivno pravilno sledenje na protokolot.

So dadenite preporaki ne se opfateni privatnite veselbi. Voedno na vladinata sednica se donese odluka javnite pretprijatija osnovani od državata, akcionerskite društva vo državna sopstvenost, državnite istitucii i edinicite od lokalnata samouprava vo koi spagjaat javnite pretprijatija i pravni lica da go namalat za 50% nadomestokot za koristenje na prostor ili objekt kade ќe se slučuva odreden kulturen, javen ili sportski nastan kako olesnitelna okolnost za Ivent industrijata vo uslovi na pandemija.

B.K.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila