So osobena ljubopitnosta i doza na vozbuda go očekuvavme finaliziranjeto na vtoroto prodolženie na uspešniot muzički proekt “Pauza za rakija” koj minatata godina predizvika silni ovacii kaj muzičkite sladokusci. Mora da priznaeme deka vo naletot na sterotipni muzički formi koi donekade veќe go imaa oformeno i našeto estetsko očekuvanje, ne se nadevavme deka prodolženieto ќe donese edno novo vonserisko podignuvanje na standardite, no koga go vidovme finalniot produkt svativme deka Igor Dimovski uspea vo vreme na ograničeni možnosti da postigne svoeviden triumf.
Imeno negoviot dosegašen muzički angažman kako talentiran muzičar, kompozitor i profesor po harmonika, vetuvaše deka prodolženieto na negovata “Pauza za rakija” ќe ima visoki profesionalni standardi, no nikoj ne očekuvaše deka tie standardi ќe imaat i duša i visoka estetika i ќe bidat izdignati na eden mnogu povisok level koj zaslužuva apsolutna glorifikacija. Deka ovie pofalbi imaat osnova potvrduva samoto četrieset minutno muzičko show koe pred dva dena ja doživea i svojata promocija na You Tube kanalot na negoviot avtor.


Živopisniot ambient na Ohriskiot Sv.Naum i negovata rajska prodorna ubavina, magično se spojuva so preubaviot muzički kolaž na pesni koi ja galat dušata. “Pusti merak Ratke”, “Svirete mi ej drugari”, “Zavetna”, “Ako zgrešam neka izgoram”, Despina”, “Neli ti stiga mojata mladost”, “Sednav da večeram”, “Ko te ima taj te nema”, “Volela sam oči zelene”, “Mađarica”, “Srce je moje violina”, “Skitnica”, se samo del od refrenite koi vo eden muzički miks volšebno gi osvojuvaat site vaši setila i ve teraat bezpogovorno da i se prepuštite na radosta.


Samata režija koja dosta umešno si poigruva so temperamentite na učesnicite i nivnata spontanost go potvdruva profesionalniot stepen na ovoj proekt koj e realiziran vo sorabotka so produkcijata na “Art studio” vo preubaviot restoran “Ostrovo” na Sv. Naum.
Izborot na muzičari, gosti, statisti ili takanarečeni akteri se čini kako da pominal seriozen kasting iako megju niv lesno možat da se prepoznaat bliski lugje i kolegi na samiot avtor Dimovski, koj očigledno dosta svesno gi procenil izbranite učensici i nivnata harizmatičnost koja e od suštinsko značenje.


Ednostavno site sceni koi se pretopuvaat imaat svoja svežina i predizvikuvaat interes na gledačot, a kadrite što se snimani preku dron i go oformuvaat prirodniot ambient na večniot Ohrid osvojuvaat so svojata egzotika koja taka simbolično ja nosi celata muzička prikazna.
Sepak, osven našiot vpečatok važen e i vpečatokot na avtorot Dimovski kogo go prašavme dali ova e posledno prodolženie na negovata “Pauza za rakija” ili možebi uspešniot proekt ќe ima i treto prodolženie:

“Publikata ja prepozna iskrenata energija i vloženosta vo prethodniot proekt, toa me motiviraše da im podaram ušte edna epizoda “Pauza za Rakija”. Od ubav, ušte poubav proekt može da se napravi da, no so mnogu, mnogu rabota i posvetenost. Koga ќe se vložite maksimalno vo ona što go rabotite, publikata i toa kako znae da go nagradi. 

Ќe ima ušte mnogu epizodi “Pauza za Rakija” i mnogu mi e drago što samoto ime stana brend.
Točno e deka jas sum iznaogjačot i motorot na proektot no dokolku ne bea moite profesionalci okolu mene seto ova nemaše da izgleda vaka.

Tuka sakam da gi spomenam site do posleden.
Najprvo vokalite koi se mnogu važni: Sašo Smilevski, Igor Krsteski, Jane Dunimagloski, Filip Božinovski,  Darko Bilbilovski, Sandra Milkovska i Sara Projkovska. I od instrumentalci: Branislav Avtovski, Suat Usein, Ratko Dautovski kako i mojot producent koj e eden od najzaslužnite Aleksandar Kiprovski.
Točno e deka se snimaše vo sred pandemija i imavme mnogu, mnogu poteškotii okolu celiot proces, no fala na Boga sum zadovelen od finalniot produkt.
Sledniot period se posvetuvam na komponiranje avtorska muzika kako i postavuvanje na temelite na “Pauza za Rakija – 3” koja ќe bide vo duhot na pečalbarski i svadbeni makedonski pesni.
Razlikata pomegju prviot i vtoriot proekt e vo toa što vo noviot ima i del poznati pesni od EX YU prostorite, sekako toa na nekogo mu se dopagja, a na nekogo ne”
– ni objasni vo eden zdiv avtorot Dimovski, koj so ovoj proekt za kratko vreme izgradi ime i postigna visok rejting vo estradniot svet.

Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila